Smerter ved samleje
At opleve smerter ifm. samleje, sex og intimitet kan være utroligt frustrerende og tabubelagt.
Ifølge den store projekt sexus undersøgelse oplever 5 % af danske kvinder ofte smerte ved samleje, men faktisk svarer hele 31 % at de indimellem eller en sjælden gang imellem oplever smerte. Dvs. at du absolut ikke er ene om dine smertefulde oplevelser ifm. sex.
Et velfungerende sexliv er for de fleste betydningsfuldt og lig med livskvalitet og derfor kan smerter under sex betyde meget mere end ”bare” smerte, men kan også påvirke forholdet til sexpartner og syn på egen krop og seksualitet.
Smerte i underlivet er ALDRIG noget du skal affinde dig med og heller ikke ved sex. Måske oplever du smerte ved sex med en partner? Måske oplever du smerte ved nydelse med dig selv? Måske afhænger dine smerter af stilling, lyst, partner, cyklus?
Hvem får smerter ved samleje?
I klinikken ser vi et bredt aldersspænd hos de klienter, der henvender sig med samlejesmerter. Alt lige fra unge kvinder i 16 + alderen, til efterfødselskvinder, til kvinder omkring og efter overgangsalderen.
Lad os kigge lidt på nogle af de årsager, der kan være til dine smerter.
Årsager til smerter ved samleje
- Tørre vaginale slimhinder
- Spændinger i bækkenbunden
- Arvæv efter fødselsbristning, operation eller stråling
- Infektion
- Underlivssygdom fx Lichen Sclerosus
- Tidligere seksuel overgreb eller traume i underlivet
Tørre slimhinder
Din skede er beklædt med slimhinder som helst skal være let fugtige og lyserøde (lidt ligesom indersiden af dine kinder). Slimhinderne kan blive påvirket af hormonelle udsving i din cyklus, af amning og efterfødselsperioden og af østrogenudsving i overgangsalderen. Typisk vil du opleve indtrængningssmerter ved penetration, kløe, svie eller brændende fornemmelse i dit underliv hvis dine slimhinder er påvirkede.
Hvad kan du gøre:
Mistænker du at dine smerter skyldes tørre slimhinder, kan du med fordel benytte glidecreme ifbm. Sex og faktisk er silikonebaseret glidecreme rigtig godt til at beskytte dine slimhinder. Blot vær obs på, at benytter du det sammen med kondomer eller sexlegetøj, kan silikonen opløse produkterne. Derudover kan jævnlig påføring af intim fedtcreme eller olie også være en stor hjælp til at fugte slimhinderne. Ligesom vaginale stikpiller, enten med eller uden lokal østrogen, kan være behandlende for dine tørre slimhinder.
Spændinger i bækkenbunden
Din bækkenbund består af en række muskler der tilsammen former en lille skål som skaber bunden på din krop. Det er herigennem din skedeåbning er. Disse muskler er også med til at lave små sammentrækninger ifm sex bla. for at hjælpe til en orgasme. Ligesom dine skuldre kan blive spændte og ømme fra tid til anden, kan dine bækkenbundsmuskler også spænde op og blive ømme og dette kan være smertefuldt ifm. sex, enten fordi noget støder mod musklerne, eller fordi der bliver strukket, trukket og spændt i dem.
Der kan være mange årsager til spændinger i bækkenbunden. Det kan opstå efter en periode hvor du har haft ondt i kroppen eller været mentalt belastet enten med stress, tankemylder eller bekymringer. Dit nervesystem vil forsøge at passe på dig og gør det bedst ved at spænde op (ligesom når dine skuldre også kan kravle op til ørene og spænde op hvis du har meget at se til). Det kan komme fordi du spænder i din bækkenbund det meste af dagen for at holde underlivs organer oppe eller holde på urin.
Hvad kan du gøre:
Mistænker du spændinger i dine bækkenbundsmuskler så søg hjælp ved en GynObs fysioterapeut for at få afklaret om dette er problemer. Ved spændinger i bækkenbunden kan afspændingsøvelser, manuel udspænding og dybe vejrtrækninger være en god hjælp.
Arvæv
Hvis du har fødselsbristninger, er blevet opereret i underlivet eller fået stråler ifm behandling af kræft, kan arvæv måske være årsagen til dine smerter. Arvæv opstår helt naturligt, når vores krop skal hele et sår eller en infektion. Arvæv kan sidde og stramme, trække og stikke i det omkringliggende væv. Typisk vil arvæv efter en bristning sidde ved din skedeindgang eller i mellemkødet og give gener ved indtrængning og direkte tryk på området.
Hvad kan du gøre:
Er arvæv årsag til dine gener kan arvævs stræk og massage være en god hjælp til at smidiggøre det ellers stive arvæv, så du kan genoptage dit sexliv uden smerter. Dette kan du arbejde med selv, din evt partner kan hjælpe og du kan søge hjælp ved en GynObs fysioterapeut.
Infektion
Der findes mange forskellige bakterier i dit underliv og de fleste af disse er gode og passer på dig. Nogle gang finder for mange ”dårlige” bakterier vej til dit underliv, som kan forårsage en underlivsinfektion. Infektion kan ramme livmoder, æggeledere, æggestokke eller bughinden. Flere forskellige bakterier kan være årsag til din infektion, et eksempel på en infektion kunne være klamydia.
Typiske symptomer på infektion i dit underliv er smerter i nederste del af maven og underlivet, ændring i din udflåd, feber, kulderystelser og generel sygdomsfølelse.
Hvad kan du gøre:
Mistænker du en underlivsinfektion, skal du booke en tid hos din læge, som vil lave en undersøgelse og kan hjælpe med behandling i form af antibiotika.
Underlivssygdom
I nogle tilfælde kan smerter ifm. sex også skyldes en sygdom i underlivet. Her kan nævnes mange, men et par eksempler kan være cyster på æggestokkene, lichen sclerosus, fibromer (muskelknuder) eller endometriose. Symptomerne varierer alt efter hvilken sygdom eller problematik der er tale om.
Hvad kan du gøre:
Mistænker du, at dine smerter skyldes en underlivssygdom, bør du kontakte din læge eller gynækolog, som kan udrede dig for netop dette. Når du er udredt, kan en GynObs fysioterapeut vejlede og behandle dine smerter.
Tidligere seksuel overgreb eller traume i underlivet
Har du tidligere haft en dårlig oplevelse relateret til dit underliv fx oplevet overgreb, en traumatisk fødsel eller anden traume i dit underliv, kan det spille en rolle ift. de smerter du nu oplever ifm. sex. Også selvom det måske er mange måneder eller år siden. Din krop husker nemlig, og dit nervesystem vil derfor forsøge at passe så godt på dig som muligt. Kroppen kan finde på at sende smertesignaler for at hindre dig i at opleve en lignende situation igen. Dit nervesystem formår ikke altid at skelne mellem en ægte farlig situation og en situation, hvor du ønsker sex i trygge rammer.
Hvad kan du gøre:
Har du en tidligere dårlig oplevelse med i rygsækken, er det vigtigt at du går stille og roligt frem og ikke presser din krop til noget den ikke har lyst til. Det er vigtigt, at du ikke skaber flere dårlige oplevelser for dit underliv, men i stedet arbejder i et roligt tempo for at din krop erfarer at der ikke er fare på færre. Det kan også være en god ide at rådføre sig med en fagperson der kan guide og støtte dig i processen, dette kan være din læge, en gyn.obs fysioterapiet, sexolog eller psykolog.
Kildehenvisning:
https://files.projektsexus.dk/2019-10-26_SEXUS-rapport_2017-2018.pdf (projekt sexus rapport)
https://www.sundhed.dk/borger/patienthaandbogen/kvindesygdomme/symptomer/underlivssmerter/
(LandryT 2011). unge kvinder med smerter ved samleje var mere tilbøjelige til at have en baggrund med seksuelle overgreb, frygte fysisk overgreb, og været mere generelt angste i forhold til aldersvarende kontroller