Fertilitetsproblemer
I dagens Danmark bliver hvert 8. barn hjulpet til verden vha. fertilitetsbehandling og 26% af alle par, som forsøger at få børn oplever problemer med dette. Nedsat frugtbarhed er, i Danmark, så udbredt at det anses som en folkesygdom.
Viden og et godt velbefindende er en af vejene til en bedre fertilitet. Hele ungdommen bliver vi belært om hvordan vi undgår at blive gravide, men hvad skal vi så gøre når vi gerne vil være gravide?
Manglende information kan medføre at det for mange kommer som et chok, når graviditeten ikke indfinder sig kort efter præventionsstop. Det er naturligt at der er mange følelser indblandet i at kæmpe med at få sit drømme barn. Mange vil hurtigt føle sig forkert, utilstrækkelig eller miste forbindelse til kroppen.
Et behandlingsforløb ved StærkHverdag vil være din vej til at fastholde eller genskabe tilliden og kontakten til din krop. Behandlingsforløbet tager altid udgangspunkt i hele dig som menneske, og det er vigtigt for os, at der er plads og tid til at rumme både de fysiske og mentale udfordringer, som fertilitetsudfordringer kan medføre.
Fertilitets fysioterapi er til jer/dig der ønsker at blive gravid, uanset hvor længe i/du har forsøgt, og om du har aborteret en eller flere gange. I kan gå til behandling ved os som supplement til en medicinsk behandling eller alenestående.
I behøver ingen lægehenvisning og kan bestille en undersøgelse allerede idag.
Vi vil gerne hjælpe og støtte dig igennem et fertilitetsforløb med fokus på at styrke din kontakt til din krop
Fertilitetsfremmende fysioterapi
Fertilitetsproblemer kan have mange årsager og det kan være en jungle at finde rundt i når man gerne vil være gravid. Kigger vi fx på uforklarlig barnløshed findes årsagen for barnløsheden for en tredjedel hos kvinden, en tredjedel hos manden og for den sidste tredjedel hos begge parter.
Der er mange måder at arbejde med jeres fertilitet på og ved StærkHverdag tager vi først og fremmest udgangspunkt i optimering af kroppens funktioner og forsøger samtidig at (gen)skabe et godt forhold til din krop.
For at en graviditet skal kunne lykkedes, er det vigtigt, at forholdene i og omkring livmoderen er velfungerende, så ægget får de bedste forhold på rejsen fra æg til baby i livmoderen. Derudover skal mandens sæd have en god kvalitet, så de små sædceller er stærke nok til at klare den lange og hårde vej til befrugtning af ægget. Igennem fysioterapeutisk fertilitets behandling har vi mulighed for at arbejde med og optimere kroppen og forholdene til en vedvarende graviditet hos både mand og kvinde.
Vi er her for at hjælpe dig og vi ønsker at give dig og din partner redskaber til at kunne hjælpe jer selv. Vi lytter, vejleder og har stor fokus på at behandlingen skal bidrage med noget positivt i din hverdag.
En del af behandlingen kan være at arbejde med nedenstående områder eller problematikker igennem manuel behandling, livsstilsændring og træning:
- Kejsersnit og arvæv
- Endometriose
- PCOS
- Cyklusproblematikker
FysioPilates
Mange Kvinder og mænd der arbejder med deres fertilitet er glade for at gå på vores FysioPilates hold. Her er fokus på fordybelse, kropskontrol og kernetræning. Læs mere om holdet her:
Kejsersnit og arvæv
Har du tidligere født ved kejsersnit og har nu svært ved at blive gravid med nr. 2, er du ikke alene. Arvæv fra en tidligere fødsel ved kejsersnit eller arvæv fra tidligere operation/infektion i mave/underlivs regionen kan være årsag til ufrivillig barnløshed.
Når kroppen heler et sår eller en infektion, vil den naturligt danne arvæv som en god og nødvendig proces. Oftest forsvinder arvævet når kroppen er helet, men i nogle tilfælde forbliver arvævet i området og kan begrænse bevægeligheden af livmoderen, begrænse ilt-flow og skabe et miljø som modarbejder en ønsket graviditet.
Behandling hos StærkHverdag vil have fokus på at genoprette bevægeligheden til organerne og skabe et bedre ilt-flow. Dette gør vi bla. gennem arvævsbehandling (jf. Wurn-metoden) på din mave. Fysioterapeut Katrine vil udføre behandlinger, men vil også introducere dig til, hvordan du selv kan udføre arvævsbehandling derhjemme, såfremt du ønsker dette. Derudover vil vi arbejde med forskellige stræk og øvelser, som kan fremme cirkulation af ilt til dine reproduktive organer og strække dit arvæv.
Det er gavnligt at arbejde med sit arvæv hele livet igennem. Der vil altid være en bedring at opnå. Når først det dannede arvæv er brudt vil det ikke vokse tilbage og laver du en god indsats nu, vil det gavne kroppen resten af dit liv.
I behøver ingen lægehenvisning og kan bestille en undersøgelse allerede idag.
Endometriose
Endometriose er en tilstand som rammer 10-20 % af danske kvinder, og kan være årsag til ufrivillig barnløshed samt give smerter ved både menstruation og samleje. Faktisk kan endometriose påvises hos 30- 50 % af kvinder, der har svært ved at blive gravide, mens disse tal er helt oppe på 30-70 % hos kvinder med kroniske smerter i underlivet. (sundhed.dk)
Ved endometriose findes væv svarende til livmoderslimhinden (endometriet) uden for livmoderen, og kan som arvæv påvirke dine æggeledere, æggestokke, bughinde, tarme og urinblære. Det kan begrænse bevægeligheden, den frie passage til de reproduktive organer samt nedsatte ilt-flowet som er vigtig for en vedvarende graviditet.
Behandling hos StærkHverdag vil have fokus på at genoprette bevægeligheden til organerne og skabe et bedre ilt-flow. Dette gør vi bl.a. gennem arvævsbehandling (jf. Wurn-metoden) på din mave. Fysioterapeut Katrine vil udføre behandlinger, men vil også introducere dig til, hvordan du selv kan udføre arvævsbehandling derhjemme, såfremt du ønsker dette. Derudover vil vi arbejde med forskellige stræk og øvelser, som kan fremme cirkulation af ilt til dine reproduktive organer og strække på dit arvæv.
Udover at skabe bedre forhold for dine reproduktive organer kan behandlingen også have positiv effekt på smerter ifm. menstruation eller samleje.
PCOS
Polycystisk ovariesyndrom (PCOS) rammer 5-15 % af kvinder i den fødedygtige alder. Ved PCOS ses typisk manglende eller få ægløsninger som skyldes hormonforstyrrelser, polycystiske æggestokke samt for store mængder at det mandlige kønshormon testosteron. Disse 3 kriterier kan være en udfordring for fertiliteten og dertil oplever mange kvinder med PCOS også overvægt som forværrer symptomerne.
Behandling hos StærkHverdag fokuserer bl.a. på motion og vægttab, da dette kan være med til at normalisere ægløsningerne og øge chancerne for graviditet. Vi vil i fællesskab forsøge at skabe en mere aktiv hverdag, som passer ind i dine rammer og ressourcer. Motion og bevægelse skal helst være sjovt og overskueligt og dette har vi som mål for dit forløb.
Du behøver ingen lægehenvisning og kan bestille en fertilitets undersøgelse allerede idag.
Cyklusproblematikker
Cyklusproblematikker kan være generende, uanset om du forsøger at blive gravid eller ej. Uregelmæssig blødninger, menstruationssmerter, ægløsningssmerter, store/små blødninger, mørke blødninger, kan alle være en indikator for, at livmoderen er begrænset i sit arbejde, og dermed heller ikke har de bedste arbejdsforhold til at skabe en graviditet.
Behandling hos StærkHverdag vil have fokus på, at kortlægge hvad dine cyklusproblematikker skyldes, og forsøge at skabe en mere regelmæssig og smertereduceret cyklus gennem øvelser som skaber bedre iltflow og plads til livmoderen. Derudover kan manuel udspænding i og omkring bækkenbunden også være en del af behandlingen, såfremt dette vurderes relevant. Vi vil typisk også snakke hensigtsmæssige arbejdsstillinger og generel bevægelsesvejledning.
Du behøver ingen lægehenvisning og kan bestille en fertilitets undersøgelse allerede idag.
Et typisk fysioterapeutisk fertilitets forløb hos StærkHverdag
Undersøgelse
Undersøgelse af fertilitetsproblemer
Ved dit/jeres første besøg vil fysioterapeuten foretage en grundig undersøgelse og samtale på ca. 60 min af dine/jeres fertilitets problemer. StærkHverdag arbejder ud fra en helhedsorienteret tilgang, hvor vi ikke kun ser på symptombilledet, men også tager udgangspunkt i din tidligere (syge)historie, din kropstype, personlighedd mm. Sammen finder vi frem til den mest optimale behandling, der passer til dig/jer.
Passiv behandling af fertilitetsproblemer
En del af behandlingen vil typisk bestå af en passiv del. Dette kan indebære behandling på briksen, hvor fysioterapeuten har hænderne på dig, fx ledmobilisering, udspænding og bløddelsbehandling. Dette kan f.eks. være med til at nedsætte smerte eller skabe fri bevægelighed i et område. Den passive del kan også indebære tape, akupunktur og vejledning i forhold til hjælpemidler.
Passiv behandling
Aktiv behandling
Aktiv behandling af fertilitetsproblemer
En fertilitetsbehandling kræver oftest en egen indsats, som fysioterapeuten vejleder og følger dig tæt i. Den aktive del kan være et hjemmetræningsprogram, eller deltagelse på hold i klinikken. Der lægges vægt på kvalitet fremfor kvantitet, og du vil nøje blive instrueret i de specifikke øvelser som kan afhjælpe/minimere din problematik. Dette vil skabe en langsigtet effekt, hvor symptomerne ikke vender tilbage igen.