Bækkensmerter i graviditeten -blogindlæg2024-06-12T21:06:28+02:00

Graviditets relaterede bækkensmerter

Hvor mange oplever bækkensmerter?

Er du gravid og har du oplevet bækkensmerter, er du ikke alene.
Faktisk oplever 50 % af gravide på et tidspunkt i graviditeten at have bækken eller rygsmerter, og omkring 20 % oplever svære smerter omkring deres to si-led (bækkenled på bagsiden af bækkenet) eller symfyse led(kønsben).

At mange gravide oplever bækkensmerter, gør det selvfølgelig ikke mindre smertefuldt for dig, men det er vigtigt at du ved at du ikke er alene og at det er ganske normalt at mærke bækkenet mere under en graviditet.

Hvorfor opstår bækkensmerter under graviditet?

Videnskaben peger på, at der ikke er én årsagsforklaring på, hvorfor bækkensmerter opstår under en graviditet men at det er multifaktorielt.
Lad os kigge på nogle af de faktorer der kan spille en rolle ift. bækkensmerter. Måske kan du spejle dig i nogle af dem.

  • Kropsholdning
    Under en graviditet ændrer ryggens krumninger sig. Typisk svajer man som gravid mere i lænderyggen, for at kunne bære graviditeten på forsiden af kroppen. Grundet det øgede svaj sker der en øget krumning i brystryggen, for at have en balance gennem kroppen. Dette medfører at lænden er på et større arbejde og brystkassen kan blive mere stiv og mindre bevægelig. Dette er alt sammen noget, kroppen tilpasser sig til, dog opstår en øget belastning omkring lænd og bækken, som kan blive til spændinger og smerter over tid. 
  • Ligamenter
    Livmoderen og baby vokser i gennem hele graviditeten, men specielt i uge 18-22 tager væksten et stort spring. Den hurtigere vækst medfører stræk og træk i livmoderens ligamenter, som kan mærkes i mave- og lyskeregion som ubehag eller smerter for nogen. 
  • Vejrtrækning
    Mange gravide får et ændret vejrtrækningsmønster grundet ændret kropsholdning og et øget pres fra graviditeten, som skaber mindre plads til lungerne. Hvis kroppen ikke kan trække vejret dybt, kan det over tid medføre nedsat flow og bevægelse nede i underlivet og bækkenbunden, som kan give træthed og ubehag over tid.  
  • Hormonbalance
    Hormonerne relaxin og progesteron øges markant under graviditeten og medvirker blandt andet til at kroppen klargøres til fødsel. Denne klargøring giver større bevægelighed og blødhed specielt i bækkenet, som kan give en fornemmelse af løshed i bækkenet. Forskning finder dog ikke en klar sammenhæng mellem øget løshed og smerteniveau. Større bevægelighed i leddene sætter større krav til muskulaturen, som kommer på endnu ekstra arbejde og derfor kan blive øm. 
  • Aktivitetsniveau niveau
    Det er ikke unormalt at der sker en ændring i aktivitetsniveauet hos gravide, som ofte bevæger sig mindre og træner mindre. Dette kan der være mange årsager til som kvalme, ubehag, træthed, smerter, angst for at miste og usikkerhed på hvordan man tilpasser fysisk aktivitet under en graviditet. Nedsat fysisk aktivitet giver et nedsat ilt flow i kroppen, nedsætter kroppens kapacitet, nedsætter funktionsniveauet i hverdagen og kan forværre smerte. 
  • Mental sundhed
    Dit mentale sundhed  kan påvirke din sansning af kroppen. Hvis du er mental presset pga. fx.  stress, depression, angst eller usikkerhed omkring din graviditet, så kan du opleve at dine smerter er sværere at styre og virker mere intense. 
  • Hypermobilitet
    Er du hypermobil, vil der generelt være en øget belastning på dine ligamenter og muskler omkring dine led pga. den øgede mobilitet fra leddene. Da der ved graviditet opleves yderligere løshed og mere vægt på kroppen, kan du i denne periode være mere udsat for ømhed og træthed i dine led og muskler.

Oplever man tilstrækkeligt mange af ovenstående faktorer eller nogle af faktorerne i en stor grad, kan det til sidst overskride din kapacitet og du vil derfor begynde at mærke smerte.

DSC05541
hensynstagende gravid-træning, gravide sidder og er klar til træning

Bækkenet er stærkt

Mange af de ovennævnte faktorer betyder at stort set alle gravide vil opleve ændringer i deres sansning af kroppen, som i perioder kan gøre at bækkenet føles anderledes. Dette er helt okay. Et bækken er meget stærkt og stabilt og de ovenstående ændringer vil ikke skade bækkenet og er ikke farlige, men helt naturlige under en graviditet.

Har jeg bækkenløsning?

Vi hører ofte en bekymring for om smerterne skyldes, at man har fået bækkenløsning. I gamle dage troede man, at den øgede løsning i bækkenet gennem graviditeten var skyld i smerterne og for mange betød det sengeleje og minimal aktivitet. I dag er vi HELDIGVIS blevet klogere. Tænk engang på ordets betydning – bækkenløsning.

Dit bækken skal og kommer til at løsne sig og det gør den faktisk allerede i første trimester hvor niveauet af hormonet relaxin peaker i uge 14. (og så igen ved fødslen). Relaxin blødgør livmoderhalsen og kroppens ligamenter så bækkenet kan udvide sig og skabe plads til fødsel af barnet. 

I dag bruger vi derfor heller ikke begrebet bækkenløsning som i gamle dage. I stedet bruger vi begrebet GRAVIDITETSRELATEREDE BÆKKENSMERTER.

Hvad kan jeg gøre for at bedre eller forebygge bækkensmerter

I det ovenstående har vi nævnt forskellige faktorer, som tilsammen kan medvirke til en smerteoplevelse i bækkenet. Nogle af disse faktorer kan du arbejde med for at forebygge eller mindske bækkensmerter. 

  • Aktivitetsniveau
    • Oprethold eller igangsæt motion og bevægelse. Her skal du vælge det, der gør dig mest glad og fungerer bedst for dit bækken og i din hverdag. Alt fra gang, cykling og svømning til pilates, styrketræning og hjemmeøvelser kan bruges. Vi kan selvfølgelig også anbefale at gå til gravidtræning ved fagfolk der har forståelse for at tilpasse træningen præcis til dig. 
    • Prøv at bevæge dig som du altid har gjort i hverdagsaktiviteter, så du undgår at kompensere som fx at halte eller rejse dig anderledes op fra en stol. 
  • God restitution, så dine muskler kan få hvile
    • Du kan med fordel tænkte på at give bækkenet masser af støtte i hvile ved hjælp af puder og tæpper mellem ben og fødder og under flanke og mave.
    • Hvis vending i sengen er smertefuldt, kan du med fordel benytte et glidelagen
    • Giv dig selv lov til at tage små korte hvil i løbet af en dag
  • Mental sundhed
    • Opsøg viden og hjælp ved bekymringer omkring din graviditet 
    • Øg din mentale kapacitet med yoga, mindfulness, vejrtrækningsøvelse, ting der gør dig glade.

Dette har vi bla. fokus på på vores gravidtræningshold i Risskov og Horsens, hvor vi også har plads til dig.

Ønsker du yderligere hjælp til behandling af dine bækkensmerter kan du booke en tid til undersøgelse i Risskov eller Horsens hvor vi vil lave en grundig undersøgelse og vejlede og behandle dig mod en mindre smertefuld og mere aktiv hverdag. 

 

Kildehenvisning: 

  • sundhed.dk 
  • bækkensmerter.dk 
  • Keren Grinberg 1, Yael Sela 1 and Rachel Nissanholtz-Gannot 2 “New Insights about Chronic Pelvic Pain Syndrome (CPPS)” International journal of environmental research and public health, 2020
  • Darren Beales, Helen Slater, Thorvaldur Palsson, Peter O’Sullivan “Understanding and managing pelvic girdle pain from a person-centred
    biopsychosocial perspective” Musculoskeletal Science and Practice, 2020